KARABUĞDAY (GREÇKA)

karabugday-greçka

İsminde buğday geçen ancak bir buğday çeşidi olmayan karabuğday aslında bir tahıl ürünüdür. “Karabuğday” greçka olarak bilinen ufak bir bitkinin tohumları olarak adlandırılmaktadır. Karabuğday gluten içermeyen tahıl bitkisi olduğu için çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için alternatif bir besin kaynağıdır. 

 

Yılda iki kez yetiştirilmektedir bitkisi nisan ve temmuz aylarında dikilmektedir. Greçka bitkisinin boyu 60-120 cm arasında bir boya sahip olabilmektedir. Küçük yan köklerinde beyaz ve pembe renklere sahip çiçekleri, geniş yaprakları ve salkım renklerinde bulunan çiçekleri mevcuttur.  Asya ülkelerinde yüzyıllardır tüketilen karabuğday şimdi tüm Avrupa ve diğer ülkelerde popüler bir besin kaynağı olarak tercih edilmektedir. 

 

Karabuğday Besin Değerleri

 

Karabuğday mineral bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. 100 gram karabuğday da 71,5 gram karbonhidrat, 13,3 gram protein ve 10 gram lif bulunmaktadır. İçeriğinde çokça manganez, bakır, magnezyum, demir ve fosfat bulunan bir üründür.

 

Karabuğday Faydaları ?

 

İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan organik karabuğday (greçka) herkesin dikkatini çeken bir besin kaynağıdır. Karabuğday (greçka) tüketmeniz için en önemli nedenleri sizler için sıraladık.

 
  1. Kalp Sağlığınızı Korur
 

Yapılan klinik çalışmalarında karabuğdayın yüksek kolesterol seviyesini düşürdüğü ve bu sebebe bağlı olarak kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

 
  1. Gluten İçermez
 

Karabuğdayın gluten içermemesi çölyak hastalarının tüketimine uygun bir üründür.

 
  1. Alzheimer Tedavisinde Kullanılır
 

İçerisindeki antioksidan beyin fonksiyonlarını desteklemektedir. 

 
  1. Kan Şekerini Kontrol Eder
 

Glisemik indeksi düşük bir besin olan karabuğday, kan şekeri seviyesinin yavaş yavaş düşürerek kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

 
  1. Yüksek Tansiyonun Düşmesinde Etkilidir
 

Potasyum oranı yüksek olan karabuğday yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır.

 
  1. Kansızlığa Faydalıdır
 

Demir, fosfor, magnezyum ve potasyum yönünden oldukça zengin bir besin kaynağı olan karabuğday kansızlığa da iyi gelmektedir.

 
  1. Kilo Vermenize Yardımcıdır
 

Düşük yağ oranına sahip, içerisindeki yüksek lif sayesinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan bir besindir. Karabuğdayı çorba, salata ve çeşitli yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

 
  1. Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önleyici Etkisi Bulunmaktadır
 

İçerisindeki kolin bileşeni sayesinde karaciğerin yağlanmasını engeller.

 
  1. Cilde ve Saça Faydalıdır
 

Karabuğdayın içerisindeki B1,B3,B5 ve B9 vitaminleri sağlıklı bir cilde ve güçlü bir saça sahip olmanızı sağlar. Kırışıklıkları önler. Karabuğday saçların ve tırnakların temel bileşeni olan keratin üretimi için gerekli olan amino asitleri içerir. Saçlarınızın kolay uzamasını sağlayan bir besindir. 

 
  1. Kansere Karşı Koruyucudur
 

İçerisindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucudur. 

 

Karabuğday Unu

 

Çölyak hastaları, glutensiz beslenenler, veganlar ve vejetaryenler için karabuğday unu iyi bir seçenektir. Satın alacağınız karabuğday unlarının, karabuğday unundan yapılan ekmek ve hamur işlerinin açıklamalarını mutlaka okumalısınız. 



 
Etiketler: Organik Karabuğday ( Greçka)
Ağustos 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR