1

Organik Kakao ile Endüstriyel Kakaonun Farkları

Latince adı Türkçe’ye “Tanrıların Gıdası” olarak çevirilen kakaoyu tarımda ilk kez kullananlar Mayalar. Hatta Mayalar’da kakao ağacı, rüzgarın dört yönünü belirlemek amacıyla kullanılan kutsal bir ağaç olarak sayılıyor. Mayalar’ın tarih sahnesinden silinmesiyle kakaonun değeri de unutuluyor. Ancak sonraları Aztekler kakaoya eski değerini kazandırıyor. Aztekler, Kristof Kolomb’un keşifleri esnasında ona kakao hediye ediyor ve bu şekilde kakao Avrupa’ya yayılıyor. İspanya’ya giden çekirdekler, aynı Aztekler’in teknikleriyle işleniyor. İlaç olarak kullanıldığı gibi içecekler ve yiyeceklerde de kullanılıyor. Çikolatanın doğuşu da bu dönemlere rastlıyor. 

 

Şu an Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilen kakao ağaçları, 4 yaşına kadar meyve vermiyorlar. 4-10 metreye ulaşan ağaçlardan yılda iki kez hasat gerçekleşiyor. Meyvenin uzunluğu 35 santimetre olsa da içinde 2,5 santimetre 20 ila 40 arası çekirdek bulunuyor. Meyvelerin içerisinden çıkartılan çekirdekler muz yaprağında birkaç gün bekletilerek mayalandırılıyor. Sonrasında ise güneşte kurutuluyor. İşte bu noktadan sonra kakao çekirdekleri ayrışıyor. Soframıza organik kakao veya endüstriyel kakao olarak gelebilen bu iki hal arasındaki farkı gelin hep beraber inceleyelim.

 

Doğallığını koruması önemli

 

Kakao ağacını yetiştirmek, çok büyük emek isteyen bir iş. Ağaçların düzgün bir şekilde yetişmesi ve meyvelerinin kaliteli olması için sabit ısı ve aynı toprak çeşidi oldukça önemli. Ayrıca kakao ağacının meyveleri gövdeye yapışık büyüdükleri için sürekli kontrol edilmeleri gerekiyor. Bu nedenle de yetiştirilmesinden toplanmasına kadar fabrikasyon hale gelememiş bir bitki. Genellikle nesiller boyu kakao üreticiliği yapan ailelerin tüm üyeleri tarafından yetiştiriliyor. Güneşte kurutma aşaması oldukça önemli olan kakaonun tadı, kokusu ve lezzeti bu aşamada belirleniyor ve en doğal hali de bu oluyor. Genelde bu aşamadan sonra fabrikalara götürülüp işlem görüyor. Ancak tamamen ilaçsız ortamda yetiştirilip ısıl işlemden uzak duran organik kakao, endüstriyel kakaodan çok daha yararlı. Bu nedenle kakaonun tüm doğallığını koruyarak soframıza ulaşması gerekiyor. 

 

Endüstriyel kakao nedir?

 

Organik kakao ya da bir diğer deyişle ham kakao, çekirdeklerin doğal yollarla öğütülmüş halidir. Bu noktada herhangi bir ısıl işlem görmez ve kimyasallarla etkileşimde olmaz. Yani en katkısız hali, mineraller ve besin değerleri açısından bozulmaya uğramamıştır. Fabrikaya gönderilip işlem gören kakao, işlenmiş ve kimyasallarla besin değerlerine zarar gelmiş kakaodur. Şeker, kimyasal ve koruyucu maddeler kakao tozuna karıştırıldığında endüstriyel bir kakao ile karşı karşıya kalırız. Dolgunlaştırıcı, topaklanmayı önleyen maddeler, kakao yağı ve esansı da eklenerek elde edilen endüstriyel kakaonun ham kakao ile hiçbir şekilde benzerliği yoktur. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR