YURTTA KALAN ÖĞRENCİLER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

yurtta kalanlar için

Yurtta kalan öğrenci takipçilerimin yoğun isteği üzerine böyle bir paylaşım yapabilmek için bir süredir çalışıyordum ve beklenen gönderi sonunda geldi. Birçoğunuzun bildiği gibi bazı yurtlarda mutfak varken bazılarında ise mutfak yok ve sadece su ısıtıcısı kullanılabiliyor. Yemekhanelerde pişen  yemeklerin ise pirinç pilavı, makarna ağırlıklı ve fazla yağlı olmasından hepiniz şikayetçisiniz.  Şartların böyle olması sizi sağlıklı beslenmeden uzaklaştırırken benimde sizlerle paylaşabileceğim tarif ve önerileri oldukça kısıtlıyor. Sizler her öğününüzü kendi maddi imkanlarınızla karşılıyorsunuz bu yüzden uygun fiyatlı ve kolay temin edebileceğiniz besinler  sizin için daha uygun oluyor. Durum böyle olunca okullar başlamadan önce zamana yayarak sizlerle tarifler paylaşmaktansa ilk olarak böyle bir yazı hazırlamak istedim. Bu gönderide sizlerle öğün,ara öğün için tarif ve fikirlerimi paylaşırken dışarıdan temin edebileceğiniz güvenilir ürünleri de paylaşacağım. Zaman ilerledikçe sizin için geliştirdiğim tarif ve görselleri de profilimde rahatlıkla bulabileceksiniz. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur.

KAHVALTI ÖNEMLİ: Birçoğunuz okula kahvaltı yapmadan gidiyor ve simit, poğaça, bisküvi, çikolata ile güne başlıyor veya mutsuz bir şekilde yemekhanede bulunan sabit kahvaltıları tüketiyor. Kahvaltı bizler için en önemli öğün. Yemekhanede bulunan sabit kahvaltıyı beğenmiyorsanız kantinde kendinize bir omlet yaptırmayı, yanında ekmek ve kahvaltılık yemeye ne dersiniz? Eğer bunun için vaktiniz yoksa tost veya sandviç şeklinde okula da götürebilirsiniz. İnanın bu şekilde gün içindeki iştahınız düzelecek, okuldaki veriminiz de artacaktır.

ÖĞLE&AKŞAM YEMEĞİ: Öğle yemeği saatinde bir kısmınız okulda olurken bir kısmınız yurtta olabiliyor. Eğer öğle yemeği saatinde okulda olacaksanız sabahtan veya önceki akşamdan kendiniz için biraz zaman ayırıp küçük bir kap ile okula yemek götürmeye ne dersiniz? Bunun için konserve ton balıklar ile dolabınızdan birkaç sebze, yeşillik ile hazırlayacağınız veya yemekhaneden alabileceğiniz salataları birleştirebilirsiniz. Üstelik çoğu markette bulabileceğiniz 1-2 porsiyonluk paketli pişmiş bulgur pilavları da iyi bir alternatif olabilir. Bu pilavları ısıtmak için paketini açarak mikrodalga fırında , tencerede veya paketini açmadan sıcak suda bekletmeniz yeterli oluyor. Verdiğim örneklerin yanına ekleyeceğiniz küçük bir kutu yoğurt sizin tok kalma sürenizi de uzatacağından aklınızda bulunabilir. Aynı şekilde satılan pişmiş kurubaklagiller ile salata ve pilavlarınızın besin değerini, doyuruculuğunu artırabilirsiniz. Farklılık yapmak isterseniz eğer yurdunuzda mutfak yoksa marketten alacağınız tam buğday lavaşın arasına istediğiniz besinleri koyabilirsiniz. Örneğin kahvaltılıklar veya yemekhaneden alacağınız ızgara eti kullanabilirsiniz. Mutfağınız varsa kendinize yumurta,süt,un ile hazırlayacağınız krepler lavaş ile aynı işlevde kullanılabilir. Kendinize süt ve yulaf ile yulaf lapaları hazırlayabilir ve istediğiniz öğünde tüketebilirsiniz.

ARA ÖĞÜN: Eğer yurdunuzda mutfak yoksa ve ara öğünlerinizi kendiniz hazırlamak istiyorsanız odanızda marketten uygun fiyatlara alacağınız meyve, müsli, yulaf, yoğurt, süt, peynir, kuru meyve, kuruyemiş, bar  ve diyet bisküvileri bulundurabilirsiniz. Canınız tatlı istiyorsa kendi meyveli yoğurdunuzu yapabilir ve kuruyemişler ile doyuruculuğunu artırabilirsiniz. Sadece bir süt veya sütlü kahvenin yanında tüketeceğiniz bar sizin için tok tutucu bir ara öğün olabilir ya da diyet bisküvi ile süt, ayran, yoğurdu deneyebilirsiniz. Fiyatı yüksek diyebilirsiniz ama chia bulabilirseniz veya seviyorsanız pişirme işlemi gerekmeyen chia pudingi deneyebilirsiniz. Bunun için geceden buzdolabına chia ile süt ve muzu bir kapta bırakmanız yeterli olacak. Sabah koyu kıvamlı bir puding haline gelecektir. Mutfak yok ama yulafı sertte tüketemiyorum derseniz yulafı biraz sütle dolapta bekletip tüketmeyi de bir denemelisiniz. Eğer yurdunuzda mutfak varsa verdiğim örneklerin dışında yulaf ve sütle lapa hazırlayabilir muz veya kuru meyveler ile tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda hazırladığınız lapaya kakao ilave ederek kendi pudinginizi yapabilirsiniz. Bu yazdığım ürünlerin çoğu bir kez aldığınızda sizi uzun süre idare edecektir. Pratik olsun isterseniz sadece sütün yanında meyve, kuruyemiş veya kurumeyveler ile porsiyonuna uyarak sağlıklı bir ara öğün yapabilirsiniz. Beslenmemizde yer vereceğimiz  ara öğünlerin daha sonraki öğünde krize girmememizi engellediğini unutmamalıyız.

GECE ATIŞTIRMALARINA SAĞLIKLI ÇÖZÜM: Birçoğunuzun illaki her gece dışarıdan fast food söyleyen oda arkadaşı olmuştur. Böyle bir durumda sizin onlardan sıyrılıp hiçbir şey tüketmemeniz biraz zor olabilir. Çevrenizin ısrarı, psikolojiniz, açlık durumunuz veya anın tadını çıkarmak istemeniz sizi de gece atıştırmalarına teşvik edebilir. Böyle durumlarda kendiniz için dolabınızda kalori değeri az meyve ve sebzelere yer vermeniz sizi kurtarabilir. Örneğin oda arkadaşlarınız pizza söylüyor ve sizinde canınız çok çekiyorsa o an ruhunuza iyi gelecekse bir dilim pizza ile onlara eşlik edebilir sonrasında hala açlık hissediyorsanız  kendi hafif atıştırmalıklarınızdan tüketebilirsiniz. Bunlar salatalık, havuç olabilir veya sevdiğiniz  farklı bir şey. Eğer pizza karşısında güçlü kalabiliyorsanız ara öğünleriniz için önceden bahsettiğim, dolabınızda bulunan market alışverişiniz sizi kurtaracaktır. Eğer arkadaşlarınız beslenmeniz ile ilgili bir şey derse dikkate almayın ve kendiniz için en iyisi olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın. Çünkü gece yenilen besinler kolay yakılamayacağından kilo kontrolünü sağlamanıza engel olabilir.

 

Etiketler: Umay gür, Umay gür tarifleri, sağlıklı beslenme, yurtta kalanlar için beslenme önerileri
Eylül 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR