BUĞDAY RUŞEYMİ

BUĞDAY RUŞEYMİ

Buğday Ruşeymi Nedir? Nasıl Elde Edilir?

 

Buğday ruşeymi, buğdayın en üst noktasında bulunan embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısım olarak bilinmektedir. Ruşeym; buğdayın özü demektir. 1 ton buğdayın işlenmesi sonucunda sadece 1 kg ruşeym elde edilir. 

 

İnsan vücudu için gerekli olan besin öğelerinden yüksek oranda lesitin, protein, çinko, manganez ve krom içermektedir. Ruşeym yapısı itibari ile A, B1 ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanında E vitamini oranı da oldukça yüksektir. Bunlara ek olarak omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitlerini de içerir. 

 

Vücut için çok değerli olan içerikleri barındıran buğday ruşeymi Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da çok yaygın şekilde tüketilirken son zamanlarda Türkiye’de de tüketim miktarı artış göstermektedir.

 

Buğday Ruşeymi Faydaları Nelerdir?

 
  • Ruşeym bitkisel kaynaklı bir yiyecek olduğu için kolesterol içermez.
  • Düzenli olarak tüketilen ruşeym yorgunluk hissini ortadan kaldıracaktır.
  • Beyin fonksiyonlarının sağlıklı devam etmesine yardımcı olan ruşeym alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliği de bulunmaktadır.
  • Yüksek lif içeriğine sahip olan buğday ruşeymi tüketen kişinin uzun süre tok kalmasına yardımcı olur. 
  • Bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkili olur. 
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kalbi korur.
  • İçerisindeki antioksidan sayesinde yaşlanma etkisini geciktirmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
  • İçerisindeki E vitamini hücre zarının dayanıklılığını arttırarak, hücrelerin korunmasını ve kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Sinir sistemi hastalıklarında koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Gözdeki katarakt oluşumunu geciktirir.
  • Cildinizi daha sağlıklı bir hale getirir.
  • Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.
 

Buğday Ruşeymi Nasıl Tüketilir?

 

Sağlıklı beslenmeye önem veren kişiler buğday ruşeymini günlük beslenme planlarına dahil edebilirler. Damak zevkinize özel birçok şekilde tüketebileceğiniz ruşeymi taze veya kuru meyveler kullanarak yapacağınız meyve salatalarına ekleyerek tüketebilirsiniz. Bunlara ek olarak soğuk süt, yoğurt, çorba ve salatalarınızın üzerine serperek yiyeceklerinizin lif oranını arttırarak tüketebilirsiniz. 

 

Buğday içeren tüm ürünlerin bebeklere dikkatle verilmelidir. Bebekler gluten içeren tüm ürünlere karşı çok hassaslar. Bebeklerinize vereceğiniz buğday ürünlerini 8.aydan itibaren vermeyi düşünebilirsiniz. 

 

Çok değerli bir tahıl ürünü olan buğday ruşeymini her yaşta insan tüketmelidir. Dikkat etmesi gereken kişiler çölyak hastaları ve lif kullanımında sakınca bulunan kişilerdir. 

 

Ruşeymin Çocukların Zihinsel Gelişiminde Etkisi

 

Çocuklarımıza küçük yaşlarda kazandıracağımız sağlıklı beslenme alışkanlığı karşılaşabilecekleri sağlık sorunları önlemeye yardımcı olmaktadır. Sağlıklı beslenme çocukların fiziksel, sosyal ve duygusal gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin birçoğunu yüksek oranda içeren buğday ruşeymi çocuklarınız beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.


 
Etiketler: Organik Buğday Ruşeymi
Ağustos 21, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR