CHİA TOHUMU

CHİA TOHUMU

İspanyol adaçayı, Meksikalı chia ve siyah chia gibi isimlerle bilinen chia dünya üzerinde Meksika olmak üzere; Arjantin, Peru, Ekvator, Paraguay, Guatemala ve Bolivya gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Son yıllarda oldukça dikkat çeken bir tohum olan chia tohumu yağ, protein, diyet posası, mineral ve fenolik bileşikler bakımından oldukça zengindir. 


Chia içeriği sayesinde Aztek ve Maya toplumlarının en önemli besin kaynağıdır. Chia maya dilinde güç anlamına gelmektedir. “Süper besin” olarak tanımlanan chia tohumu içerdiği fonksiyonel gıda bileşenleri sayesinde dünyada yaygın olarak görülen kanser, diyabet, obezite ve kardiyovasküler gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. 

 

Son yıllarda sağlıklı yaşam kalitesini yakalayan, sağlıklı beslenme bilincine sahip bireyler “süper besin” olan chia tohumunu tüketme eğilimlerini arttırmışlardır.

 

Chia Tohumu Nedir?

 

Chia tohumu killi, yumuşak, az nemli olan topraklarda yüksek verimle yetişmektedir. Lamiaceace ailesine bağlı nanegillerden olan chia bitkisinin tohumudur. 1 metre yükseklikte, oval yaprakları ve mor çiçekleri olan bir bitkidir. 60 mm ye kadar yaprak genişliği, 100 mm ye kadar yaprak uzunluğu olan chia bitkisi siyah, gri ve beyaz renkleri mevcuttur. Chia bitkisi düşük sıcaklıklara duyarlı bir bitki çeşididir bu yüzden gelişim süreci için ideal sıcaklık değerleri 16-26 °C dir.

 

Besin değerleri açısından zengin bir gıda olarak son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelen chia tohumu içerdiği diyet lifi, antioksidanlar, protein ve omega-3 yağ asitleri bakımından sağlıklı beslenen tüm kişilere hitap eden sağlıklı besindir. 

 

Chia Tohumu Faydaları? 

 

İçerisinde yüksek oranda doymamış yağ asidi bulunan chia tohumunun insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri kanıtlandığından itibaren gıdalarda kullanımına yönelik artan bir oran gözlenmektedir. 100 gram chia tohumunda 30-38 gram arasında yağ bulurken 9.74 gram doymuş yağ asit içerdiği görülmektedir. Chia tohumunun insan vücuduna faydaları arasında doygunluk hissini ve bağışıklığı arttırdığı, kalp-damar ve diyabet gibi hastalık risklerini azalttığı bilinmektedir. 

 

Chia tohumu yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda alerjik etki yaratmayan, herhangi bir toksik etki göstermediği ve gıdalara katılarak yenilebilir olduğu kanıtlanmış bir üründür.  Günümüzde chia tohumu unu ya da chia tohumu yağını ekmek, kek, kahvaltılık gevrekler, aperatifler, salatalar, yoğurt veya içecekler gibi bir çok gıdaya ilave edilmektedir. 

 

Dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak azalan balık rezervleri sonucunda dünyada bitkisel yağların üretimi artmıştır. Bitkisel yağlar yüksek miktarda omega-3 içermektedir. Bu yağların omega-3 oranlarına eklenecek Chia tohumları ile hamsi balığındaki omega-3 miktarı karşılaştırılmıştır. Hamsi balığındaki omega-3 2.89 gram içerirken, chia tohumları 20.34 gram omega-3 içermektedir. 

 

Chia tohumu protein oranları yüksek olan pirinç, arpa, yulaf, buğday, mısıra göre çok daha yüksek protein oranı içerdiği görülmüştür. İnsan vücudunun ihtiyacı olan protein oranı chia tohumunda yüksek olmasına rağmen protein içeriğinden yararlanabilmek için alınan proteinin sindirilebilir olması gerekmektedir. Chia tohumundan en iyi şekilde sindirilip yararlanabilmemiz için tohumu kızartma, öğütme, ıslatla, hem kızartma hem öğütme gibi işlemlerden geçirilmiştir. En yüksek sindirilebilirlik oranı %80’e yakın öğütülmüş chia tohumlarının kullanılması sonucunda olduğu incelenmiştir. 

 

Chia tohumu kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve demir içeriği bakımından yüksek seviye bir besin kaynağı olsa da çinko seviyesinin düşük olduğu belirtilmiştir. B kompleks vitaminleri, A vitamini ve E vitaminini açısından zengin bir besin kaynağıdır. 

 

 

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

 

Chia tohumu her türlü yiyecek ve içeceklere eklenebilen bir gıda ürünüdür. En çok yoğurda, sebze yemeklerine, soslara eklenirken içeceklere de karışıtırılabilir. Bir farklı kullanım yöntemi de su ile karıştırılıp jel haline getirildiği halidir. Ayrıca organik chia tohumu lezettli ve sağlıklı pudingler yapmanız içinde ideal bir besin kaynağıdır.

 

 

 

 

Yüksek oranda diyet lifi içeren bu özelliği sayesinde açlık hissini azalttığı bilinen, kilo kontrolünü hedefleyen kişiler chia tohumu tüketmeyi tercih etmektedir. 

 

Balık ve balık ürünlerine alerjisi olan kişilerin kullanabileceği alternatif omega-3 asit kaynağıdır.

 

Chia tohumunu ekmek yapımında, kek ve kurabiye yapımlarınıza eklediğinizde yaptığınız tüm mamullerin sağlık etkilerini ve besin değerlerini arttırmış olacaksınız.  

 

Tüm faydaları ve nasıl kullanıldığını öğrendiğinize göre bu faydalarından yararlanmak için çok geç kalmadan organik chia tohumu siparişiniz için hemen tıklayın.


 
Etiketler: Organik Chia Tohumu
Temmuz 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR