NEDEN ORGANİK BESLENMELİYİZ?

neden organik beslenmeliyiz

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde her  altı ölümden birinin kanserden olduğunu belirtiyor. Türkiye'de ise sekiz ölümden birinin nedeni  kanser. Zehirli veya kansere yol açan kimyasal maddeler dış çevrede doğal olarak nadir bulunur. Kimyasal maddeler genellikle tarımsal  ve endüstriyel faaliyetlerden açığa çıkarlar. Bu maddeleri bünyemize deriyle temas, soluma, yeme ya da içme yoluyla dış çevreden alırız. Bu yüzden tükettiğimiz gıdaların yetiştirilme şartları sağlığımız üzerinde büyük öneme sahiptir.

Gıda üretim tekniklerindeki ilerlemeyle birlikte gıda maddelerinin üretiminde önemli artış ve çeşitlenmeler ortaya çıkmıştır. Bu durum üretimde kimyasal maddelerin yaygın kullanımını da beraberinde getirmiş; kanser, obezite ve genetikte değişmelere neden olmuştur. Günümüzde yoğun kimyasal girdilerin kullanıldığı tarıma alternatif olarak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla organik tarım sistemi oluşmasına neden olmuştur. Ekolojik dengenin korunması, gıda güvenliği, sağlıklı beslenme, sürdürülebilirlik ve çevreyi koruma üzerindeki etkileri nedeniyle de organik ürünlere talep giderek artmakta ve organik tarım yaygınlaşmaktadır. Organik tarım metodu dışındaki geleneksel metotlara  konvansiyonel tarım metodu ve bu metotla üretilen gıdalara ise konvansiyonel gıda denir.

Organik gıdalar; sentetik pestisitlerin, büyüme hormonlarının, antibiyotiklerin, kimyasal gübrelerin, katkı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıdalardır. Ancak söz konusu organik gıdaların konvansiyonel tarım ürünlerinden üretim maliyetlerinin fazla olması,üretim sürecinin uzun sürmesi ve ulaşımı zor olması nedeni ile organik ürün ticaretinin yaygınlaşmasındaki en büyük engeldir.


Organik gıdalar nasıl ayırt edilir?

İlk kriter gıdanın organik sertifikasının bulunmasıdır. Organik ürünler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenir ve sertifika verilerek üretilirler. İkinci kriter ise Organik Tarım Logosunun bulunmasıdır.


HAZIRLAYAN : UMAY GÜR

 
Etiketler: neden organik, organik tarım nedir, organik ürün nedir, organik ürün nasıl anlaşılır, umay gür
Temmuz 08, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR