ORGANİK GRANOLA

organik granola

Organik atıştırmalıkların bir çeşidi olan granola günlük besin ihtiyacınızı vitamin, enerji ve protein olarak karşılayan bir besindir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda türk halkı olarak peynirsiz zeytinsiz kahvaltı yapmaya alışkın sayılmayız. Bu tarz bir kahvaltı hazırlamaya vakti olmayan çalışan ya da okula giden bireyler için granola karşınıza lezzetli ve besleyici bir alternatif olarak çıkar. 

Granola Nedir?
 

Özellikle kahvaltının yeni trendlerinden biri olan organik granola, fırınlanmış yulaf tanelerinden yapılan besleyici, doyurucu ve oldukça sağlıklı bir besindir. Granola diyetisyenler tarafından da sıkça tavsiye edilen bir besindir. 

 

Lezzetli, sağlıklı ve pratik hazırlanması sayesinde organik granola ile en az haftada bir kez kahvaltı yapabilirsiniz. Granola içerisinde katkı maddesi olmadığı, hızlıca hazırlanıp kolayca tüketebileceğiniz bir yiyecek olduğu için sizinde vazgeçilmez besin kaynağınız olacaktır. 

 

Granola ile Müsli arasındaki farklar nelerdir?

 

Müsli, İsviçreli bir hekim ve beslenme uzmanı tarafından 1900’lü yılların başında bulunmuştur. Müsli çiğ yulafın eşit miktarda badem içi, fındık ve çok az limon suyuyla yoğunlaştırılıp, süt ve bol miktarda taze mayhoş elma diliminin birleşiminden oluşmaktadır. Günümüzde ise granolaya paketli olarak satılan, tahıllar, fındık, fıstık ve meyve parçalarının birleştirilmesinden oluşmaktadır. 

 

Granola, 1890’larda Amerika’da geliştirilmiştir. Çiğ yulaf lapa haline getirilir ve içine fındık, çeşitli çekirdekler ve kurutulmuş meyveler eklenerek karıştırılır. Dilerseniz granola içine tereyağı, zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağından birini tercih ederek ve karışıma bal ilave ederek gevrek kıvamına gelene kadar fırınlanır.

 

Kısaca, granolayı müsliden ayıran en önemli özellik granolanın fırınlanma işlemi görmesidir.

 

Granola’nın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

 

İş yoğunluğu olan ve kalabalık bir şehirde yaşayan çalışan kişiler bu koşturmaca süresince bazı öğünleri atlamaları muhtemeldir. Öğün atlamak ya da insan vücudunu besleyici gıdalardan uzak tutarak beslenmek kendinize yapacağınız en büyük kötülüktür. Kahvaltı, öğle yemeği ya da ara öğünlerinizi sorunsuzca atlatabilmek için granola sizin oldukça ideal bir besin kaynağı olacaktır. 

 

Granola faydaları;

 
  • Sindirimi kolaylaştırır: Granola içerisinde bulunan yulaf, kuru meyve, taze meyve ve tarçın sayesinde sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
  • Karaciğerin çalışmasını düzenler: Toksik maddeleri uzaklaştırması için en yüksek kapasitede çalışması gereken en önemli organımız olan karaciğer, görevlerini en iyi şekilde yapabilmek için mutlaka tam tahıllı zengin besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Granola tam tahıllar içinde en değerli besin kaynakları arasındadır. 
  • Kilo vermenize yardımcı olur: Granola iştah hormonunun vücutta üretilmesine engel olmaktadır. İçerisinde yulaf, kuruyemişler, kuru meyveler bulunan granola süt ve yoğurt ile hazırlanan bir besindir. Bu besin midede mide suyu ile birleşerek hacim kazanır bu sayede de fazla yiyecek yemenizi engellemektedir.
  • Kolon kanserine karşı koruyucudur: Granola bağışıklık sistemini güçlendiren E ve C vitaminleri ile demir, manganez, magnezyum minerallerinin önemli kaynağıdır. Granola içinde bulunan tüm besinler sayesinde kolonda bulunan bifidus adlı yararlı bakterilerin artmasını sağlayarak kolon kanserine sebep olan polip oluşumunu tamamen yok ederek tüm kanser yapıcı toksinlerin dışkıyla atılmasını sağlamaktadır. 
  • Güne enerjik başlamanıza yardımcı olur: B grubu vitaminlerinden B1, minerallerden ise demir ve çinko sayesinde hem anemiyi önler hem de vücudun enerji sistemini harekete geçirir. Güne granola yiyerek başladığınız zamanlarda bolca demir mineralini aldığınız için doğal bir enerjiye sahip olduğunuzu hissedeceksiniz.
  • Cilde dost bir besindir; Badem, fındık ve cevizin yanında zeytinyağı içeren granola besini günlük E vitamini gereksinimini en  zengin şekilde granoladan karşılayabilirsiniz. E vitamini kırışıklıklara yardımcı olarak bilinen tek vitamin olmasıyla cildi destekleyen bir besindir.
 

Ev Yapımı Granola Tarifi 

 

Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz organik granola tarifine bayılacaksınız.

 

Malzemeler:

 

1 su bardağı yulaf

1 avuç iri kıyılmış çiğ fındık 

1 avuç iri kıyılmış çiğ badem

10 adet iri kıyılmış ceviz

1 yemek kaşığı organik keten tohumu

2 tatlı kaşığı organik kuru çekirdeksiz siyah üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı vanilya

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım çay bardağı su 

 

Yapılışı:

Derin bir kaba tüm malzemeleri koyup hepsini güzelce harmanlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin ve kaptaki tüm malzemeleri tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında  15 dakikada bir malzemeleri karıştırarak fırında kıtır hale gelmesini sağlayın. Kıtır haline gelen granolanınızı soğutun ve bayatlamaması için temiz bir kavanozda ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayın.


 
Etiketler: Organik Granola
Kasım 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR