Organik Gıda Nedir?

Organik Gıda Nedir?

Organik Gıda Nedir?

Organik gıda yetiştirilirken üretiminde herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmaması sonucunda üretilmektedir. Organik gıdanın yetiştirilmesinde kimyasal gübre, kimyasal koruyucu ve kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasına izin verilmemektedir.

Son on yılda genel kamuoyu alışılmış yiyeceklere nazaran organik gıdanın daha sağlıklı olduğunun bilincine varmaktadır. Bu sebeple günümüz dünyasında sağlıklı yaşamak isteyen bireylerin günlük gıda tüketimlerinde organik gıda tercihlerinde büyük bir yükseliş gözlemlenmektedir. Ancak organik gıdaların yararları hakkında insanlar farklı yorumlarda bulundukları için zaman zaman kafa karışıklığı ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu makalede sizlerinde biraz olsun kafa karışıklığını gidermek adına organik gıda tüketmenin faydaları kısa maddeler halinde anlatacağız.

 

Organik Gıda Tüketiminin Faydaları

  1. Organik Gıdanın Daha Sağlıklı olması
     

Organik gıdalar yetiştirilirken kimyasal böcek ilaçları veya kimyasal gübrenin kullanılmasına izin verilmediği için ürünler toksik kimyasal madde içermez. Bu sebeple organik ürünler sağlığınızı tehdit etmez. Organik gıdalar yetiştirilirken doğal tekniklerden faydalanılır. Bu sayede gıdalarla beraber zararlı zirai ilaçları da tüketmemiş oluyorsunuz.

 

  1. Organik Gıdalar Antioksidan İçerir

Bir çok bilimsel çalışmada da kanıtlanmış olan antioksidanların sağlık üzerindeki olumlu etkileri daha çok organik gıdalardan elde edilmektedir. Organik gıdalar yabancı kimyasal maddelerden arınmış olmasından dolayı antioksidanların olumlu etkileri fazladır. Organik gıdalarda bulunan antioksidanlar kanser, görme sorunu, kalp hastalığı gibi rahatsızlıkların önlenmesinde faydalıdır.

 

  1. Kalp ve Damar Sağlığına Katkıları

CLA, kalp ve damar sağlığı açısından sağlıklı bir yağ asididir ve kardiyovasküler korunma sağlama gücüne sahiptir.Hayvansal ürünlerde bulunan CLA miktarı, çoğunlukla hayvanlar organik çimde özel otlatılarak artırılır. Organik çim fotosentez yoluyla ondan beslenen otçullar tarafından organik CLA’ya dönüştürülür. Bu sebeple CLA organik çim alanda otlatılan hayvanların et ve süt ürünlerinde daha fazla miktarda bulunur.

 

  1. Antibiyotik Direnci

Zaman içinde çeşitli hastalık ve sağlık sorunları ile karşılaşırız. Sağlıklı kalmak için birçok tedbir alırız. Sağlık sorunumuz ne olduğu anlaşılınca antibiyotikten, ilaçlardan ve bazı aşılardan destek alırız. Organik olmayan gıdalar da buna benzer şekilde yetiştirilmektedir.Hayvanları tedavi etmek için büyüme hormonları, aşılar ve antibiyotikler kullanılır. Organik olmayan bu gıdaları tükettiğimizde dolaylı yoldan hayvanlara uygulanan hormon ve antibiyotikleri de tüketmiş oluruz. Hasta olmadığımız halde aldığımız antibiyotikler, hasta olmamız durumunda etkisi azalacağından hastalıklara karşı savunmazsız kalabiliriz.

Organik gıdalar, hormon, aşı ve antibiyotik tedavilere maruz kalmadığından onları tükettiğimizde biz de dolaylı tüketimden korunmuş oluruz.

 

  1. Daha İyi Tat

Organik gıdalar yetiştirilirken herhangi bir hızlandırıcı etken kullanılmadığı için doğal sürecinde büyür ve olgunlaşır. Bu sebeple organik olarak yetiştirilmiş gıdalar, olması gereken sürelerde büyüdüğünden çok daha lezzetli ve besleyici olmaktadır.

 

  1. Pestisit Zararlarından Korunma

Organik olmayan gıdalar yetiştirilirken kullanılan kimyasal böcek ilaçları bağışıklık sisteminin zayıflaması, DEHB, kanser ve erken ölüm gibi ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlar. Pestisitler zararları mahsulden uzak tutarken organofosfor gibi kimyasalları da barındırır. Bu kimyasallar insanlarda bazı sağlık bozukluklarına yol açan mineral bileşiklerdir. Mesela, gelişimsel bozukluklarla organofosfor bağlantılıdır. Gelişim çağında pestisit toksinlerinden etkilenen çocuklar organik gıdaya geçtiklerinde çok daha sağlıklı olmaktadırlar. Organik gıda tüketimiyle pestisit zararlarından kurtulabilirler.

 

  1. Daha Güçlü Bağışıklık Sistemi

Organik gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıkla ayakta tutmaya yardımcı olur. Endüstriyel çiftçilik uygulamaları her gıda ürününde hızlı ve çok üretim yaparak karlılıklarını artırmayı hedeflemişlerdir. Bu sebeple üretim aşamalarında büyüme hormonları, tohumların genetiğinde değişiklikler yapmaktadır. Genetiği değiştirilmiş ve hızlı büyümesi için hormon uygulanmış gıdalarla beraber bu istenmeyen yan etkileri de vücudumuza aldığımız için  bağışıklık sistemimiz olumsuz etkilenir ve zayıf düşer.

Organik yiyecekler tükettiğimizde bağışıklık sistemimizin gücündeki düşüş azalır çünkü organik yiyeceklerin içerikleri değişmezdir. Organik yiyecekler kimyasallara maruz kalmadığından içeriklerindeki besleyici değerler olan mineral ve vitaminler en üst seviyededir.

 

  1. Organik Ürünler Zehir İçermez

Organik gıdalar yetiştirilirken herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz.

Organik gıdaya zarar verebilecek etkenler ile organik yollarla mücadele edilir. Örneğin, üzüm bağındaki zararlı böcekleri yemesi için tavukların kullanılması.Bu ve buna benzer yapılan tüm işler doğaldır ve insan sağlığına zarar vermemektedir.

 

  1. Son Derece Besleyici Gıda Ürünlerinin Tüketimi

Organik gıda ürünleri çok yüksek besin içeriğine sahiptir. Oldukça besleyici olmasını sağlayan şey doğal koşullarla büyümesini ve gelişmesini sağlayacak zamanın verilmesidir.

 

  1. Organik Gıdaların Genetiği Değiştirilemez

Basit olarak GDO’lu gıdalar bir gıdanın başka bir gıdanın geni ile değiştirilerek üretilmesidir.Bu ürünler başka bir ürünün genetiğini aldığı için tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkarabilir. GDO tüketimi iç organ hasarı,sindirim sisteminin kalınlaşması ve yavaşlamış beyin büyümesi gibi ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir.

Organik gıda sertifikasına sahip ürünler yetiştirilirken hiç bir şekilde genetiği değiştirilmiş tohum ve fide kullanılmamaktadır.

 

  1.  Çevre Güvenliği

Organik tarımda toprağa ve suya müdahale olmadığından çevreye verilen zarar minimum seviyededir. Yetiştirme aşamalarında kimyasallar kullanılmadığından topraktaki besin değerleri korunur ve verimlilik artar. Organik tarım sayesinde çevreye verilen zararlar en düşük seviyeye indirildiğinde, gelecek nesil insan ve hayvan yaşamını koruma altına alır.

 

  1. Her Zaman Taze!